Blir man lycklig av pengar?

Alla har nog dagdrömt någon gång om vad man skulle göra om man vann en miljon på lotto. Pengar kan framstå som den ultimata lösningen på alla ens problem, en lösning som kommer att göra en lycklig och bekymmersfri resten av livet. Men stämmer verkligen det?

När någon vunnit en stor summa pengar och tillfrågas vad de kommer att göra med pengarna, svarar de ofta att de kommer att göra en jorden-runt-resa. Andra framstår som mer givmilda och svarar att de kommer att ge bort en del av pengarna till välgörenhet. Statistiken visar dock att inget av svaren stämmer överens med vad pengarna faktiskt kommer att användas till. Sanningen är att de allra flesta är mer jordnära och i första hand använder pengarna till att betala av olika lån. Forskning visar också att det är först när man är skuldfri som man upplever att man har råd att unna sig mera och konsumera mer av sin månadsinkomst. Gemensamt för många storvinstvinnare är att pengarna blir en slags framtidsinvestering, oavsett om de används för att just betala av lån eller för att ha en buffert om man till exempel skulle bli allvarligt sjuk.Blir man lycklig av pengar 1

Anna Hedenus, som är forskare i sociologi, menar att mycket pengar i form av en storvinst gör människor tryggare och tacksamma, men att det inte innebär lycka. Hon avfärdar dock också bilden av den ”olycklige” storvinstvinnaren som förlorar alla sina vänner, faller i alkoholmissbruk och spelar bort sina pengar – det finns ingen grund för den fördomen.

Något som många kämpar med och som kan bidra till att man känner sig olycklig är att vara missnöjd med sin kropp. När det gäller sådana faktorer kan pengar hjälpa, eftersom man då kan söka lösningar som plastikkirurgi. Det är dock viktigt att vända sig till en seriös aktör om man funderar på att göra ett ingrepp. På plastikkirurgen.com hittar du en seriös aktör i Stockholm som kan utföra fettsugning och andra ingrepp.

Sammantaget visar dock forskningen, bland annat en studie som rapporterades i Times, att pengar inte är nyckeln till att finna lycka. Mer pengar i plånboken hade knappt någon inverkan alls på hur nöjd man är med sitt liv, fann forskarna. Snarare gäller det faktorer som att ha ett rikt socialt liv, ett bra äktenskap och en god hälsa – saker som ibland kan vara svårare att uppnå än pengar.

 

Taggar: , , , , , , , , , ,