Världens dyraste mat

När det gäller lyxig mat så tänker de flesta på champagne från Frankrike, rysk kaviar och utsökt tryffel. Visst, det är mat för miljonärer och få barnfamiljer har råd att köpa det. Fast genom historiens gång har maten rika äter varierat. Vissa rätter anses lika fina idag medan andra får oss att rynka på näsan och undra hur i hela världen de kunde äta det. I dag handlar priset inte bara om vad vi äter utan även om hur det har framställts. Världens miljonärer kan välja och vraka bland ekologiska produkter som är betydligt smakrikare och nyttigare än det massproducerade.

Nya produkter med fler miljonärer

Världen ser allt fler miljonärer och det gör att matindustrin kan utveckla nya produkter. världens dyraste chips presenterades 2016. Varje chips kostade hundra kronor. Det var inte potatisen som var dyr utan snarare smaksättningen. Chipsen hade bland annat kryddats med goliatmusseron som är världens dyraste svamp. Även nya produkter importeras till landet när köpkraften blir allt starkare. Ett exempel på det är den välkända kobebiffen från ön Honshu i Japan. Detta kött är känt för att vara otroligt mört och smakrikt. Kobebiffen måste uppnå hårda krav och endast cirka 25 djur importeras till den europeiska marknaden. Sedan 2014 finns det även att köpa i Sverige.

Från valspya till utrotningshotade apor

Genom alla tider har de rika ätit lite finare och kanske mer groteskt än vad det övriga folket gjort. Under medeltiden åts det ena konstiga djuret efter det andra. Överklassen hade råd att äta svanar och fasaner kryddade med valspya. I dag används ambra mest inom parfymindustrin men då kunde den fungera som krydda på lyxiga maträtter. Än idag finns det makabra rätter som världens miljonärer äter. I Asien finns det slutna sällskap med medlemmar som äter fridlysta djur. Allt från tiger till utrotningshotade apor kan stå på menyn. Det är dyra tillställningar där vissa djur sägs höja potensen medan andra mest äts av tradition.