Att bli miljonär

Drömmen för många är att ha en sjusiffrig summa pengar på banken, och den drömmen kan tyckas ouppnåelig. Men det är den inte för alla, och de som aktivt strävar mot miljonen menar att alla som har viljan och motivationen kan uppnå den.

En av de som uppnått miljonmålet, och mer därtill, är Lennart Israelsson, som också kallas Aktiestinsen eftersom han först arbetade för SJ och sedan gjorde karriär på aktiebörsen. När han började sina aktiespekulationer hade han fortfarande kvar sitt jobb som stationsföreståndare. Han gick in med ett kapital på 600 kronor och utan några särskilda förkunskaper om aktier eller börsen. Detta var 1946, och när han sedermera slutade på SJ, då han gick i pension 1980, hade han spekulerat på börsen i 34 år och till slut tjänat in sin miljon. Därefter skulle dock den summan stiga betydligt, då han idag, 2014, efter ytterligare 34 år på börsen, har tjänat runt 150 miljoner.

Israelsson har sagt att det är ”himla enkelt att bli miljonär”. Hans recept för framgång är att lyssna på sitt eget sunda förnuft. Han har investerat långsiktigt, satsat på bolag som växer, och inte sålt när aktierna har verkat falla. Han menar att ”det alltid kommer igen”.Att bli miljonär 22

Någon som strävar efter samma framgångar som Israelsson, och som också verkar följa hans deviser, är Angelica Alm. Hon satsar på att tjäna en miljon kronor på tio år genom att investera i aktier. Hon, liksom Israelsson, köper aktier när de är låga, när ingen annan köper. Även hon satsar också på företag som hon vill behålla i längden, som kan växa och ge utdelning.

Men att bli miljonär på relativt kort tid är inte så enkelt som Israelsson och andra framställer det. Det kräver också många uppoffringar och hårt arbete. Ingela Gabrielsson, som är privatekonom på Nordea, menar att det absolut är möjligt att miljonär inom femton år, men att man då får vara beredd på att avstå från alla onödiga inköp, vilket kan inkludera att inte köpa de nyaste mobilmodellerna till sina barn, att inte köpa kaffe på stan och att inte äga någon bil. Det kräver också noggrann planering och att hålla sig till en sparplan som man har satt upp. Dessutom krävs ett visst mått av tur – det gäller att det inte händer något oväntat på börsen. Om man är villig att göra dessa uppoffringar och tycker att slitet är värt det, kan man inom en inte alltför lång tidsperiod ha det sjusiffriga beloppet som är mångas dröm.

 

Taggar: , , , , , , , , ,